Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

ΚΑΠΝΙΣΜΑ Οι αλήθειες των αριθμών

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ενημερώνει…

 Στον καπνό υπάρχουν περίπου 60 καρκινογεννητικοί παράγοντες.
 Οι καπνιστές έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από αναπνευστικά προβλήματα απ’ ό,τι οι μη καπνιστές.
 Οι καπνιστές εμφανίζουν καρκίνο των πνευμόνων σε ποσοστό 30%, όταν το ποσοστό αυτό για τους μη καπνιστές είναι μόλις 0,03%.
 4.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο τον κόσμο εξαιτίας του καπνίσματος.

Και προειδοποιεί:

 Τα επόμενα είκοσι χρόνια το τσιγάρο θα εξελιχθεί σε πρώτη αιτία θανάτου, ξεπερνώντας ακόμη και το άθροισμα των θανάτων από Έιτζ, φυματίωση, τροχαία, φόνους και αυτοκτονίες.
 Τα 4.000.000 θανάτων θα φτάσουν τα 10.000.000


ΟΤΑΝ ΚΟΨΕΤΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ:

Σε 20 λεπτά: Η πίεση του αίματος και οι σφυγμοί πέφτουν στο κανονικό.
Η θερμοκρασία των άκρων ανεβαίνει στο κανονικό.

Σε 8 ώρες: Το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα πέφτει στο κανονικό.
Το οξυγόνο ανεβαίνει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Σε 24 ώρες: Μειώνεται η πιθανότητα καρδιακής προσβολής.

Σε 48 ώρες: Ενδυναμώνει η γεύση και η όσφρηση.

Σε 72 ώρες: Η αναπνοή αρχίζει να λειτουργεί ομαλότερα.
Αυξάνεται η χωρητικότητα των πνευμόνων.

Από 2 εβδομάδες έως 3 μήνες: Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται.
Το περπάτημα γίνεται ευκολότερο.
Η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνεται κατά 30%.

Από 1 έως 9 μήνες: Σταματάει ο βήχας και η κούραση. Η αναπνοή διαρκεί περισσότερο.
Αρχίζει η ανάπλαση του ενδοθηλίου των βρόγχων.

Μετά από 5 χρόνια: Ο θάνατος από καρκίνο του πνεύμονα στο μέσο καπνιστή (ένα πακέτο την ήμερα) μειώνεται (κατά 50%) από 137 ανά 100.000 σε 72 ανά 100.000.

Μετά από 10 χρόνια: Οι προκαρκινικές κυψέλες αντικαθίστανται.
Οι πιθανότητες άλλων καρκίνων (στόματος, λάρυγγα, οισοφάγου), κύστεων (νεφρών και παγκρέατος) μειώνονται.




Κάπνισμα, μια λέξη ασήμαντη , Μέσα σ’ όλες τις άλλες, Αλλά αλήθεια… ,Ποιος ξέρει τη σημασία της; Λίγοι τη γνωρίζουν,Αυτοί που ψάχνουν. Κι όταν τη βρουν , Δε θέλουν να ξανακούσουν Γι’ αυτή τη λέξη. Γιατί; Απλά αυτή η λέξη σημαίνει: «Θάνατος»

Και το τσιγάρο έχει την ιστορία του…

Αν το όνομα του Χριστόφορου Κολόμβου έχει συνδεθεί με την ανακάλυψη της Αμερικής, άλλο τόσο έχει συνδεθεί και με τη συνήθεια του καπνίσματος.
Όταν οι πρώτοι θαλασσοπόροι αποβιβάστηκαν το 1492 στο νησί των Αντιλλών Ταμπάκο, (το όνομα δε χρειάζεται επεξήγηση) αντίκρισαν έκπληκτοι τους ιθαγενείς να καπνίζουν. Το φυτό, που ονομάστηκε «ταμπάκο», θεωρούνταν ιερό και η χρήση του ήταν διαδεδομένη σε όλα τα νησιά του αρχιπελάγους των Μπαχάμας.
Η επίσημη γνωριμία των Ευρωπαίων με το κάπνισμα πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 1590, όταν επέστρεψαν στην Αγγλία οι πρώτοι άποικοι της Αμερικής. Έκπληκτοι οι κάτοικοι του Πλίμουθ – που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι για να τους υποδεχτούν- αντίκρισαν τον σερ Ουόλτερ Ράλεϊ και τους φίλους του να κρατούν «κάτι περίεργα λεπτά όργανα» και να βγάζουν καπνό από τη μύτη τους, καθώς στέκονταν στα κατάστρωμα του πλοίου.
Η γοητεία που ασκούσε η «παράδοξη» αυτή συνήθεια ήταν άμεση και ισχυρή. Τα… σύννεφα του καπνού γέμισαν τα σαλόνια της αριστοκρατίας και όλοι μιλούσαν για τις θρησκευτικές του ιδιότητες . Όμως η εποχή της αθωότητας έλαβε τέλος. Άρχισαν να εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις από εκκλησιαστικούς και επιστημονικούς κύκλους. Έτσι άρχισαν οι απαγορεύσεις, για να αρθούν αργότερα μπροστά στο οικονομικό όφελος που επέφεραν οι εισαγωγικοί δασμοί του καπνού στα κρατικά ταμεία. Οι κυβερνήσεις επανεξέτασαν το θέμα και το κάπνισμα αποποινικοποιήθηκε.
Τελικά το κάπνισμα επιβλήθηκε, αφού σήμερα οι άνθρωποι που καπνίζουν παγκοσμίως υπολογίζονται σε 1,1 δισεκατομμύριο, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι….

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία.


Αρχίζεις το κάπνισμα στο σχολείο, στη δουλειά, στο στρατό, στην παρέα. Πάντοτε κάποιος φίλος ή φίλη σου ανάβει το πρώτο τσιγάρο. Σε πιάνει βήχας, ζαλάδα, αηδία, αναγούλα, εμετός, αλλά παρασύρεσαι, γιατί…

 Πρέπει να φανείς δυνατός.
 Θέλεις να κάνεις κάτι σημαντικό, να επιδειχθείς.
 Για να γίνεις αποδεκτός από την παρέα και να μην υστερείς από τους άλλους.
 Από περιέργεια και μιμητισμό.
 Γιατί πιστεύεις στο μύθο ότι το κάπνισμα μας λύνει τα προβλήματα και μας οδηγεί στην απόλαυση.
 Γιατί η δύναμη της διαφήμισης είναι μεγάλη.

Μετά μπαίνει η μικρή ή μεγάλη συνήθεια στη ζωή μας:
Πολύχρωμα πακέτα, σπίρτα, αναπτήρες, η απασχόληση του χεριού, το ρούφηγμα του καπνού…
Στην αρχή φανταζόμαστε ότι μπορούμε να το κόψουμε αργότερα, όποτε το θελήσουμε. Έπειτα ξεκινάει η ψυχολογική εξάρτηση, που σιγά-σιγά μεγαλώνει.
Κι όταν δεν έχουμε τι άλλο να κάνουμε, καπνίζουμε.



Θυμήσου όμως:
Με το κάπνισμα…

 Σκεφτόμαστε πιο δύσκολα
 Νυστάζουμε και κουραζόμαστε εύκολα
 Μυρίζει η αναπνοή μας
 Και κυρίως κινδυνεύουμε να πάθουμε καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα
 Τέλος αυξάνεται ο κίνδυνος να προσβληθούμε από καρκίνο.

Κάπνισμα
Ανόητη συνήθεια
Ρωτάω ποιος την άρχισε.
Κανείς δεν ξέρει.
Ίσως και να μην μάθει ποτέ, γιατί το
Νήμα της ζωής του σύντομα θα κοπεί.
Όμως αν είχε αντισταθεί,
Σίγουρα θα είχε σωθεί.


Αλλά δεν είναι μόνο οι ζωές που χάνονται εξαιτίας του τσιγάρου, αλλά και η πρώιμη θνησιμότητα που παρατηρείται. Η ζωή ενός καπνιστή ελαττώνεται κατά 8-10 χρόνια από αυτήν του μη καπνιστή και ίσως με νέες έρευνες η απώλεια ζωής να ανέλθει στα 18 έτη, όταν μάλιστα η κατάχρηση καπνού είναι άνω της τάξεως των 3 πακέτων ημερησίως. Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο οικονομικό κόστος. Μεγάλα ποσά ξοδεύονται για την θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενειών ενώ το έμμεσο κόστος που προκαλείται από την απώλεια παραγωγικότητας είναι ακόμη μεγαλύτερα.
Στην Αμερική το συνολικό κόστος για το 1985 είναι 65 δισ. δολάρια. Δηλαδή το 12% περίπου του προϋπολογισμού, εξαιρουμένων των αμυντικών δαπανών. Στην Ελλάδα το 1978 το κόστος νοσοκομειακής περίθαλψης εξαιτίας του καπνίσματος ήταν 3,2 δισεκατομμύρια δραχμές ή το 6,6% των συνολικών δαπανών για την Υγεία. Στο δημοσιονομικό πρέπει να προστεθεί και η δαπάνη για ημεραργίες, αναπηρίες και πρόωρες συντάξεις. Οι οικονομικές επιπτώσεις από το κάπνισμα σε παγκόσμια κλίμακα ανέρχονται σε δαπάνες της τάξεως των 100 δισ. δολαρίων το χρόνο για γιατρούς, φάρμακα, επιδόματα ανεργίας λόγω νόσου και εγχειρήσεων.

Το κάπνισμα είναι τόσο ζημιογόνο στην Εθνική Οικονομία, ώστε οι επιπτώσεις του ανέρχονται σε 10 τον αριθμό, δηλαδή:
1) Απώλεια ζωής πρόωρα.
2) Αυξημένη ζωής νοσηρότητα.
3) Άδεια λόγω νόσου.
4) Φάρμακα.
5) Τα ημερομίσθια σε συνδυασμό με μείωση παραγωγικότητας ανέρχονται στις ΗΠΑ σε 60 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
6) Πολλές ασφαλιστικές εταιρίες δεν ασφαλίζουν καπνιστές.
7) Έξοδα καθαριότητας.
8) Σπατάλη διαφημίσεων κάπου 2,5 δισ. το χρόνο παγκοσμίως.
9) Εμβόλια για 6 ασθένειες και
10) Καταστροφή του περιβάλλοντος από πυρκαγιές.
Οι οικονομικές επιπτώσεις στον καπνιστή και την οικογένειά του στα 40 χρόνια καπνιστικής ζωής, δημιουργούν δαπάνες με σημερινές τιμές της τάξεως των 30 - 60 εκατ. δραχμών. Ένας μη καπνιστής με τα χρήματα του τσιγάρου έκτισε σπίτι και στην είσοδο του σπιτιού του κρέμασε πινακίδα με τα εξής λόγια «Ο έτη τεσσαράκοντα μηδέποτε καπνιστής, το δε μη δαπανώμενον κατ’ έτος εκτοκήσας τούτον κτήμα αποκτά κι υγείαν 10 έτη, τον βίον του προσθέτει». Εξοικονομεί λοιπόν πολλά χρήματα με τα οποία θα έκτιζε ένα διαμέρισμα στα 40 χρόνια καπνιστικής ζωής βοηθώντας την οικογένειά του. Γενικά καλύτερα να έκαιγε τα χρήματά του παρά να κάπνιζε, καίγοντας την ίδια του τη ζωή με την πληθώρα τόσων νοσημάτων (καρκίνος πνευμόνων, βρογχίτις, εμφύσημα πνευμόνων, αρτηριοσκλήρωση, καρδιοπάθειες) και αποφεύγοντας (διακόπτοντας το κάπνισμα που είναι αυτοκτονία με δόσεις) μία ενδεχόμενη αναπηρία ζωής ή και πρόωρο θάνατο.
Η μία από της 10 εντολές του Θεού λέγει: «ου φονεύσεις». Αυτό όμως δεν ισχύει μόνο προς τους άλλους αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό, τον οποίο δεν έχουμε το δικαίωμα να φονεύσουμε με οποιονδήποτε τρόπο όπως π.χ. είναι το κάπνισμα.

ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Η αύξηση της συχνότητας των ασθενειών που συνδέονται με το κάπνισμα δείχνει την ανάγκη για τη λήψη κάθε δυνατού μέτρου για την ελάττωση του καπνίσματος φυσικά η αγωγή υγείας είναι το σπουδαιότερο μέτρο, όμως η απαγορευτική νομοθεσία βοηθάει σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα η κατανάλωση καπνού στη Νορβηγία, που έχει αυστηρή αντικαπνιστική νομοθεσία, είναι πολύ μικρότερη παρά στη Βρετανία, που ακόμα βασίζεται στην εθελοντική συμφωνία με τη βιομηχανία, και η θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα σε άρρενες ηλικίας 60 - 69 ετών στη Βρετανία είναι τριπλάσια από ότι στη Νορβηγία. Για τον έλεγχο του καπνίσματος έχουν χρησιμοποιηθεί δυο κατηγορίες νόμων. Η πρώτη κατηγορία επιδιώκει να επηρεάσει την παραγωγή και πώληση καπνού και η άλλη επιδιώκει την αλλαγή των καπνιστικών συνηθειών. Μεταξύ των δυο αυτών μεγάλων κατηγοριών υπάρχουν οι παρακάτω υποδιαιρέσεις:
α) ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ ΤΣΙΓΑΡΩΝ.
1) Έλεγχος της διαφημίσεως και προαγωγής των πωλήσεων
2) Προειδοποιήσεις σχετικά με την υγεία στα πακέτα των τσιγάρων και δήλωση της περιεκτικότητας σε πίσσα και νικοτίνη.
3) Περιορισμός των επικίνδυνων ουσιών τον καπνό.
4) Περιορισμοί στις πωλήσεις σε νεαρά άτομα.
5) Οικονομικά μέτρα (φορολογία κ.λπ.).

β) ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ

1) Απαγορεύσεις για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους.
2) Απαγορεύσεις για το κάπνισμα τον τόπο εργασίας.
3) Υποχρεωτική αγωγή υγείας για το κάπνισμα.

Το 1974 η Επιτροπή Ειδικών για το κάπνισμα και την υγεία της Παγκόσμιας Οργανώσεως Υγείας καθόρισε τις κατευθυντήριες γραμμές για το σχεδιασμό προγραμμάτων αγωγής υγείας στον τομέα του καπνίσματος. Οι κυριότερες από τις συστάσεις υγείας της Επιτροπής ήταν:
1) Η εκπαίδευση στο θέμα κάπνισμα και υγεία, αν και αποτελεί μια ανεξάρτητη δραστηριότητα, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν τμήμα της γενικότερης εκπαίδευσης σε θέματα υγείας.
2) Τα θετικά σημεία της επιλογής του μη καπνιστή θα πρέπει να τονίζονται περισσότερο από τα αρνητικά αποτελέσματα του καπνίσματος.
3) Η αγωγή των παιδιών σε θέματα υγείας θα πρέπει να αρχίζει από το σπίτι και το Δημοτικό Σχολείο και να επαναλαμβάνεται σε διάφορα στάδια της υπόλοιπης εκπαιδεύσεως, έτσι ώστε να διατηρείται και να ενισχύεται η αποτελεσματικότητα των μηνυμάτων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου