Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Καλό, αλλά λίγο

Με ημερομηνία 18/2/2010 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης "πίνακας καθηκόντων προσωπικού". Ως ενέργεια κρίνεται ιδιαίτερα θετική.
Εκείνο όμως που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι πάνω από 50 εκπαιδευτικοί κρίνονται απαραίτητοι - πέρα από το διοικητικό προσωπικό - για να λειτουργήσει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και μάλιστα με τον τρόπο που λειτουργεί. (οι 30 !!! από αυτούς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).
Με δεδομένα αυτά τα στοιχεία προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
1. Υπάρχουν καρέκλες για να εργάζονται όλοι αυτοί;
2. Αν καταργηθούν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα Γραφεία της Δ.Ε. και επανδρωθεί η υπηρεσία με διοικητικό προσωπικό, θα προκηρυχτούν 50 τουλάχιστον οργανικές θέσεις; Αν κάποιοι συνάδελφοι αποκηρύσσουν- ο καθένας για τους δικούς του λόγους- την εκπαιδευτική τους ιδιότητα και επιθυμούν να ελέγχουν π.χ. τα προγράμματα των υπολοίπων μαχόμενων συναδέλφων τους, ας κάνουν αίτηση μετάταξης κλπ. Δικαίωμά τους.
3. Πόσα μόρια παίρνει ο κάθε αποσπασμένος στη Δ.Ε.; Τα μόρια της πόλης θα απαντούσε ο αφελής, αφού σε αυτή εργάζεται. Είναι όμως έτσι ή μπορεί κάποιος να παίρνει 8 και 10 μόρια γιατί "φρόντισε", πριν τη σίγουρη " για τις ανάγκες της υπηρεσίας" απόσπασή του, να πάρει οργανική στα άγρια βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας ή στις απάτητες ερημικές νησιωτικές περιοχές (στις οποίες προσλήφτηκαν αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι ή είναι ακόμα κενή η θέση που εγκατέλειψε);
4. Πριν λίγα χρόνια είναι ζήτημα αν ήταν αποσπασμένα πάνω από 20 άτομα.(Αν εξαιρέσουμε τα προεκλογικά χρόνια όπου " έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα"). Αν υποθέσουμε ότι ο αριθμός ήταν ίδιος, με τόση μηχανοργάνωση στη διάθεσή μας δεν μπορέσαμε να γεμίσουμε πρώτα τα σχολεία με διδακτικό προσωπικό και μετά τη Διεύθυνση;
5. Αν υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη, γιατί δεν αποσπώνται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συνάδελφοι που για διάφορους λόγους δεν διδάσκουν (λόγω αντικειμένου - γυμναστές περισσεύουν σε όλη την Ελλάδα, κοινωνιολόγοι, τεχνικές ειδικότητες λόγω συχνών αλλαγών στη τεχνική εκπαίδευση- λόγω υγείας, λόγω οικεγενειακών ή προσωπικών προβλημάτων, λόγω ηλικίας κλπ);

Στην Ελλάδα δεν μας νοιάζει τίποτε άλλο παρά μόνο το κόμμα μας και ο εαυτούλης μας που θα εξυπηρετηθεί μέσα από το κόμμα, αλλιώς "να πάει στον αγύριστο και αυτό"!!!.

Υστερόγραφο: Με την ευκαιρία της πολύμορφης κρίσης που περνάμε - αληθινής ή ψεύτικης - ας προσπαθήσουμε να διορθώσουμε κάτι. Το χρωστάμε στα παιδιά μας!!!

Π.Τ.