Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών*

Κυρία υπουργέ,

Είναι δυνατόν να υπάρξει αξιοκρατία με το ισχύον σύστημα μεταθέσεων ή αποσπάσεων;

Ιδού μερικά παραδείγματα:
1.Καθηγητής με 27 χρόνια υπηρεσίας δεν μπορεί να πάρει οργανική στην πόλη και το σχολείο που θέλει [μένει στη διάθεση] γιατί προηγούνται στην τοποθέτηση οι πολύτεκνοι με 2 χρόνια υπηρεσίας!!!
2. Καθηγητής με 5!!! χρόνια υπηρεσίας προηγείται στη μετάθεση λόγω του ότι συγκέντρωσε 50 μόρια χωρίς ποτέ να υπηρετήσει στην οργανική του θέση [στον περίφημο πια Αη Στράτη],αλλά παίρνοντας απόσπαση για το συμφέρον της υπηρεσίας στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης του έναντι συναδέλφου που έχει 16!!! χρόνια υπηρεσίας και υπηρετεί κανονικά την οργανική [εκτός πόλης]όλα αυτά τα χρόνια.
3. Καθηγητής που κατάγεται π.χ από την Τρίπολη και υπηρετεί στην πόλη των Σερρών παίρνει 2 μόρια το χρόνο, ενώ συνάδελφός του που κατάγεται από την ίδια πόλη και υπηρετεί σε χωριό της Τρίπολης παίρνει 8 μόρια. Για να πάνε και οι δυο στην πόλη της Τρίπολης ο πρώτος χρειάζεται να υπηρετήσει 12 !!! χρόνια στις Σέρρες και ο δεύτερος 3!!! χρόνια στο χωριό της Τρίπολης.

4. Αν κάποιες κατηγορίες συναδέλφων χρειάζεται να έχουν για διάφορους λόγους ειδική μεταχείρηση αυτό δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος άλλων συναδέλφων. Αν π.χ. το κράτος θέλει να στηρίξει την πολύτεκνη οικογένεια [και καλά κάνει] ας δώσει χρήματα, ας δώσει μόρια ενισχυμένα και όχι να επιλέγει σκανδαλώδη αντιμετώπιση. Το ζήτημα δεν είναι να στηρίξουμε μόνο το τρίτο ή το τέταρτο παιδί, αλλά να βοηθήσουμε τους νέους μας δίνοντας δουλειά για να κάνουν οικογένεια και να αποκτήσουν το πρώτο παιδί!!!

5. Με το ισχύον σύστημα στην εκπαίδευση υπάρχουν καθηγητές πολλών ταχυτήτων:
καθηγητές με πλήρες ωράριο
καθηγητές με μειωμένο ωράριο
καθηγητές χωρίς ωράριο
καθηγητές που κάνουν γραμματειακή υποστήριξη [μεγάλη εφεύρεση!!!]
καθηγητές αποσπασμένοι στα γραφεία της Β/θμιας χωρίς αντικείμενο εργασίας, κυρίως νέοι σε χρόνια υπηρεσίας και σε ηλικία [δεν υπάρχουν καρέκλες για όλους]
καθηγητές που πλεονάζουν και μοιράζονται ωράριο 18 ωρών στα 5 !!!
καθηγητές αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες [υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, γραφεία κλπ]

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση βλέπω σε λίγα χρόνια αυτή η μιζέρια που μας χαρακτηρίζει να μεγαλώνει και στο τέλος να φαγωνόμαστε μεταξύ μας.

Ευχαριστώ
Π.Τ.




*Το παρόν κείμενο εστάλη στο Υπουργείο παιδείας στα πλαίσια της διαβούλευσης

1 σχόλιο: